Spălarea aurului

 Spălarea aurului – Razele de soare închise în piatră

Călătoreşte în timp, în vremea mineritului aurului şi învaţă de la experţi, cunoştinţele folosirii uneltelor pentru spălatul aurului. În valea Rauris se află câteva asemenea zone, unde se spăla aurul şi unde poate găseşti şi tu aur!
Din vremuri îndepărtate oamenii au studiat râurile, astfel au descoperit că atunci când râul avea debit mic, bancurile de nisip ieşeau la iveală. În aceste zone ale râului se putea spăla aur.

Şi tu poţi lua parte la această activitate a spălării aurului, în una din cele mai mari zone aurifere din Alpi, luând în considerare faptul că în perioada goanei după aur, Rauris furniza zece la sută din producţia de aur a lumii.

1. Bodenhaus:

Un loc de joacă generos este garanţia că, atât cei mari cât şi cei mici se pot bucura de spălarea aurului, în locurile originale unde se practica acesta. Pentru grupuri mari de persoane există posibilitatea de a anunţa din timp, în asemenea cazuri spălătorii de aur experimentaţi vă arată practicarea acestei activităţi.

(Număr de telefon: 06544-6334).

2. Sportalm:

Dacă e vreme ploioasă, dar nu vrei să ratezi experienţa spălării aurului, atunci locul tău este la Sportalm, unde poţi să-ţi încerci norocul într-o zonă acoperită. Această nouă locaţie este sub administrarea lui Manfred Maier care a fost decorat de două ori cu titlul de maestru spălător de aur.

Alte programe

Berchtesgaden

Acest orăşel din sudul Bavariei se află la aproximativ 15 kilometri de Salzburg. A devenit cunoscut în întreaga lume în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când Adolf Hitler a ales muntele Obersalzberg din vecinătatea oraşului Berchtesgaden ca şi cel de-al doilea sediu de guvernare pe lângă cel din Berlin în perioada anilor 1933 – 1945. Oraşul se află într-o zonă minunată, încojurat de munţi înalţi. Cuibul Vulturului – în ziua de azi funcţionează ca şi restaurant iar şi tu poţi să te bucuri de priveliştea pe care odată se bucura Hitler. Deasupra oraşului, pe munte de lângă Kehlsteinhaus se găsesc casele conducătorilor celui de-al Treilea Reich, atât cât şi casele ofiţerilor SS şi de asemenea casele altor cadre, care erau conectate între ele de o reţea de buncăre. Casele care au rămas, în ziua de astăzi funcţionează ca restaurante ori ca locuri de cazare.

Cuibul Vulturului a fost făcut cadou pentru a 50-a zi de naştere a lui Hitler, de către Martin Bormann. Clădirea se află la înălţimea de 1.834 m şi a fost construită în 12 luni. Drumul serpentin lung de 6,5 km care se înalţă până la 700 m, cu 5 tuneluri, a fost finalizat în timp de 13 luni. Clădirea a supravieţuit Al Doilea Război Mondial. A supravieţuit bombardările aliaţilor precum şi demolarea acesteia după terminarea războiului.
Casa în sine se află într-o zonă minunată, în zona sudică a Germaniei, în Alpii bavarezi, regiunea Bavariei de Sus, foarte aproape de graniţa cu Austria, la 1.834 m înălţime de nivelul mării, în apropiere cu Obersalzberg. Nu departe de acesta, la vest se poate găsi muntele Watzmann, al doilea cel mai înalt vârf muntos al Germaniei. În sud-vest se poate vedea Königssee, iar dacă cerul este senin se poate vedea până în Salzburg. Vederea în partea sudică o îngreunează Alpii bavarezi. Deşi casa nu este chiar pe vârful muntelui, ci un pic mai jos, vârful poate fi accesat şi pe jos cu uşurinţă.
Din Berchtesgaden poţi ajunge cu maşina sau cu busul la centrul de documentare, de acolo doar cu autobuze programate te poţi duce până la ultima parcare, intri într-un tunel de 124 m lungime şi în capătul acesteia sa află liftul care te duce sus în clădire, într-un timp de 41 de secunde. Clădirea se poate vizita din Mai până în luna Octombrie.

Peşteri:

1. Koppenbrüllerhöhle

Provincie: Austria (Oberösterreich)
Locaţie: Obertraun
Abordare: În graniţa Obertraunului, la 20 de minute plimbare pe jos din parcarea din Gasthaus Koppenrast, poţi ajunge la intrarea peşterii.
Program de vizită: Din Mai până în Septembrie
Vizita: În vacanţa de vară, cu anunţare prealabilă a vizitei. Vârsta minimă 8 ani.

Koppenbrüllerhöhle este de fapt un izvor. Curenţii puternici au creat la intrarea peşterii un depozit de apă uriaş. Acest fenomen natural este cauzat datorită topirii zăpezilor şi a precipitaţiilor puternice. Locurile strâmte ale peşterii Koppenbrüllerhöhle aşteaptă să fie descoperite atât de cei mici cât şi de cei mari. Vizita în peşteră durează 2 ore şi necesită purtarea unui echipament de protecţie.

2. Lamprechtshöhle

Provincie: Salzburg
Oraş învecinat: Sankt Martin
Abordare: Se află între Sankt Martin şi Weißbach, în apropierea autostrăzii, care duce din Lofer spre Saalfelden.
Program de vizită: Toată perioada anului

Lamprechtshöhle are o întindere de 51 km, este una din cele mai mari şi interesante peşteri din Austria. De asemenea este unul dintre cele mai mari reţele de peşteri din Europa. A fost deschisă publicului în anul 1905. Porţiunea de 700 m a peşterii poate fi străbătută cu uşurinţă. După ce ai străbătut această porţiune, ajungi într-o încăpere de 70 de metri înălţime bine iluminată.
Denumirea peşterii provine de la un cavaler pe nume Lamprecht, care era în posesia cetăţii Saaleck, ale cărei ruine se pot observa şi în ziua de azi. Conform zvonurilor, Lamprecht, în urma unei cruciade creştine, a dobândit comori preţioase, care au fost moştenite de către fiicele lui. Comorile au fost ascunse în peştera care nu era accesibilă pe atunci. De-a lungul secolelor, mulţi aventurieri au încercat să găsească această comoară. Căutările au fost în zadar şi abia în secolul al XVIII-lea au început căutările ştiinţifice. Lucrările de explorare regulate, au fost începute în anul 1899 de către asociaţia nemţească din Passau.

3. Dachstein Mammuthöhle (Peştera Mamut)

Provincie: Salzburg
Locaţie: Dachstein
Oraş învecinat: Obertraun
Abordare: Intrarea peşterii se află la o distanţă de un sfert de oră de mers pe jos din Schönberghaus.
Program de vizită: din 5 mai şi până în 21 octombrie
Ultima plecare în peştera Dachstein de către vizitatori:
Mai 5. – Iunie 1 Ora 15:45
Iunie 2 – September 9 Ora 16:30
Septembrie 10 – Octombrie 21 Ora 15:45
Vizita: Vizitele de o oră jumătate, pornesc încontinuu, şi în alte limbi. Muzeul peşterii se poate vizita gratuit în perioada programului de vizită a peşterii.

Peştera este lungă de 37 km, cea mai mare diferenţă de înălţime este de 1.180 m. În timpul vizitei trebuie urcate şi coborâte multe scări, dar la final priveliştea merită toată această oboseală.

Peşteri de gheaţă

1. Eiskogelhöhle

Provincie: Salzburg
Locaţie: Werfenweng (Tennegebirge)

Peştera a fost descoperită în anul 1847.
Intrarea se află la o înălţime de 2.100 m faţă de nivelul mării, cu o temperatură de 6 – 8 C°.
Timpul de vizită este între 10 – 12 ore, din care peştera 3 – 5 ore. Grupurile de vizită sunt alcătuite din minim 5, maxim 10 persoane.
Vizita: Din luna Mai până în Octombrie, o dată pe săptămână, vârsta de peste 14 ani.

2. Eisriesenwelt (Peştera de gheaţă din Werfen)

Provincie: Salzburg
Locaţie: Werfen
Oraş învecinat: Salzburg
Abordare: La o distanţă de 5 km de Werfen, pe un drum muntos.

Cea mai mare peşteră de gheaţă din lume, se găseşte la înălţimea de 1.641 m în interiorul muntelui Tennen. Are peste 47 km lungime, şi încă are coridoare şi încăperi care nu au fost explorate. Vizitând acest sistem de peşteri, poţi să te bucuri de o experienţă unică. Vizitatorii au acces la porţiunea de 2 km, care este bine amenajată. Pe durata vizitei se va face o diferenţă de înălţime de 134 m. În încăperile uriaşe ale peşterii, vei găsi cea mai mare formaţiune de gheaţă a lumii. Temperatura este în jurul a 0 grade Celsius. Este recomandată purtarea hainelor groase şi a bocancilor. Vizita durează 75 de minute. Iluminarea se face numai cu ajutorul lămpii de carbid şi a luminii de magneziu.

3. Rieseneishöhle (Peştera de gheaţă Uriaşă)

Provincie: Salzburg
Locaţie: Dachstein
Oraş învecinat: Obertraun
Abordare: Intrarea în peşteră se află la o distanţă de 15 minute de mers pe jos de la Schönberghaus.
Program de vizită: din 5 Mai până în 21 Octombrie
Vizita: Vizitele de o oră jumătate, pornesc încontinuu, şi în alte limbi. Muzeul peşterii se poate vizita gratuit în perioada programului de vizită a peşterii.
Ultimele porniri din Dachstein, pentru vizite, se fac:
5 Mai  – 1 Iunie  Ora 15:45
2 Iunie – 9 Septembrie  Ora 16:30
10 Septembrie  – 21 Octombrie  Ora 15:45

Palatul de gheaţă, din Dachstein face parte din minunile naturii ale Alpilor. Din toate ţările lumii vin vizitatori, să vadă lumea de gheaţă din Dachstein. Peştera a îngheţat abia în secolul al XV-lea, gheaţa de 13.000 m3 (în unele locuri 25m grosime) se întinde pe o suprafaţă de 5.000 m2. Gheţarii, ţurţurii, stâlpurile de gheaţă, precum şi cascadele îngheţate, în zilele calde de vară oferă un contrast plăcut. Vara, temperatura din interior este de -1°C. În zilele răcoroase de ploaie, peşterile oferă adăpost oamenilor şi animalelor, la fel ca şi în urmă cu mii de ani. Peşterile sunt dovezile vechi ale transformării pământului. Conform oamenilor de ştiinţă, secretele istoriei pământului au fost dezlegate cu ajutorul lor.

Parcuri, atracţii naturale

1. Villacher Alpengarten

Provincie: Karintia
Locaţie: Villach
Oraş învecinat: Klagenfurt
Program de vizită:

Iunie: 9 – 18
Iulie: 9 – 18
August: 9 – 18

În cea de a 6-a parcare aflată la altitudinea de 1.403 m din Villacher Alpenstrasse, putem admira vegetaţia minunată a Alpilor. Acest drum panoramic duce către lumea Alpilor din Villacher. Drumul are lungimea de 16.5 km, cu o rampă maximă de 10%, iar cele 11 parcări asigură odihna. Acesta se termină la altitudinea de 1.732 m, iar cei antrenaţi pot porni de aici pe jos. Sau poţi utiliza telecabina ce te duce sus la înălţimea de 1.957 m, de unde, după o drumeţie de aproape o oră jumătate ajungi la vârful Gipfel, aflat la 2.167 m. Înainte de a ajunge la vârf, găsim un turn de transmisie, iar în apropierea acestuia un adăpost, care oferă un loc de odihnă excelent. De aici mai sunt doar câţiva metri până la vârf, unde găsim o capelă mică. Plimbându-ne pe cărările formate, putem să ne familiarizăm cu plantele endemice.

Parcul de animale sălbatice Fusch-Ferleiten Grossglocknerstrasse

Provincie: Salburgerland
Locaţie: Fusch-Ferleiten
Oraş învecinat: Kaprun (15-20 km), Zell am See (20 km)
Acesta se află la poalele muntelui Grossglockner. Parcul prezintă fauna Alpilor pe o suprafaţă de 15 hectare. În cadrul parcului se găsesc peste 200 de tipuri de animale endemice, pe care vizitatori le pot admira. Parcul tematic oferă gratuit modalităţi de distracţie inedite, pentru cei mici, şi se întinde pe o suprafaţă de 20.000 m2.
Ferleiten se află la intrarea din Käfertal, astfel că de aici se pot ivi nenumărate drumeţii.

Program de vizită:
De la începutul lunii Mai până în Octombrie

În fiecare zi de la 8 dimineaţa până la apus.

Preţurile de intrare în parc: (Ne rezervăm dreptul de a face modificări!)

Adulţi: – 6,00
Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 – 14: – 3,50
Grupuri (de la 20 pers/pers): – 4,80

Cascade

1. Krimmler Wasserfälle

Locaţie: Krimml
Oraş învecinat: Innsbruck
Înălţime: 380 m
Distanţă de Rauris: 75 km

Parcarea uriaşă al Krimml îi aşteaptă pe vizitatori, la intrarea din est a drumului muntos Gerlospass. Cascada Krimml, cu o înălţime de 380 m, este cea mai mare cascadă din Europa, şi a cincea cascadă din lume. În fiecare an, aceasta atrage peste 350.000 de vizitatori, fiind astfel una dintre cele mai preferate locaţii turistice din zonă. Deoarece este situată la înălţimea de 1.687 m, iarna, apa pulverizată acoperă stâncile şi plantele cu un strat gros de gheaţă. Este alcatuită din trei segmente:

În segmentul de jos al cascadei, se întâlnesc apele a 17 gheţari, de asemenea şi în segmentul mijlociu înalt de 100 m şi în segmentul de sus înalt de 145 m. Priveliştea cascadei este una captivantă şi este o experienţă unică.
Sunt amenajate multe locuri de observare, de unde se poate admira cascada din apropiere. La aterizare, şuvoaiele de apă se împrăştie în picături mărunte, iar lumina se preface în culorile curcubeului. Stropii de apă nu îi cruţă nici pe vizitatori. De-a lungul drumului, băncile stau la dispoziţia turiştilor obosiţi.

2. Cascada Plötz

Provincie: Salzburg
Locaţie: Ebenau
Oraş învecinat: Salzburg
Înălţime: 50 m

După trecerea traseului turistic Mühlen, de la staţia de pompieri Unterberg se poate vedea deja Waschl-Mülle. După ce ai trecut de staţia de pompieri, langă grădiniţă faci dreapta, treci de intersecţie şi mergi tot înainte până dai de un drum neasfaltat, înaintezi pe lângă moara de lemn. Pe drumul forestier de lângă moară, care duce spre Watzmann putem observa dihorii. Înaintezi pe partea sudică a traseului turistic Koppl, apoi la podul Rottenbach faci stânga. În apropiere poţi observa cele cinci mori.

3. Cascada Krispl

Provincie: Salzburg
Locaţie: Krispl
Oraş învecinat: Salzburg
Înălţime: 20 m
Distanţă de Rauris: 82 km

4. Cascada Gollinger

Provincie: Salzburg
Locaţie: Golling
Oraş învecinat: Salzburg
Înălţime: 75 m

Apele pârâului Golling cad în vale de la o înălţime de 75 metri, astfel oferind o vedere impresionantă. Mulţi pictori au fost inspiraţi de către această cascadă, astfel cascada se regăseşte în multe picturi. Este una dintre cele mai romantice şi preferate locaţii turistice din zonă.
Oraşului Golling îi aparţine şi o cetate-muzeu, care prezintă istoria zonei, şi te aşteaptă cu exponate care se schimbă de la an la an.

Mine de sare

1. Altaussee Salzbergwerk

Program de vizită:
1 Mai – 30 Iunie  Orele 9:00 – 15:45
1 August – 21 Septembrie  Orele 10:00 – 16:45

Distanţă de Rauris: 116 km – aproximativ 1 oră 51 minute

Minele Salzkammergut (Salzbergwerke): www.salzbergwerke.com

Vagoanele pornesc cu noi în ele, în interiorul minei, accesul mai adânc în mină se face printr-un tobogan din lemn, ca apoi să descoperim o lume fermecată şi mistică.

2. Hallein – Bad Dürrnberge Salzbergwerk

Provincie: Salzburg
Locaţie: Hallein
Oraş învecinat: Salzburg
Program de vizită: Deschis toată perioada anului.

Ianuarie – Martie: 11:00 – 15:00
Aprilie – Octombrie: 9:00 – 17:00
Noiembrie – Decembrie: 11:00 – 15:00
Distanţă de Rauris: 72,2 km – aproximativ 59 minute

Este una din cele mai vechi centre de minerit de sare, din Alpi. Poţi face o excursie misterioasă sub pământ, cu ajutorul vagoanelor, în tunele amenajate. Într-un sat celtic reconstituit, poţi să te familiarizezi cu vieţile celţilor. Poţi să vizitezi prima galerie de sare a lumii.

Vizitarea minei de sare se poate face în aproximativ 75 minute.

3.

Program de vizită:
1 Mai – 30 Iunie  Ora 9:00 – 15:45
1 August – 21 Septembrie  Ora 10:00 – 16:45
Distanţă de Rauris: 101 km – aproximativ 1 oră şi 34 minute

Cu ajutorul şinelor din Hallstatt putem să ne apropiem de intrarea aflată la o înălţime de 900 m. Astfel putem admira comoara senzaţională a Alpilor, unde oamenii trăiau în urmă cu 3000 de ani. Ajungem în adâncuri pe un tobogan lustruit, unde putem descoperi istoria mineritului de sare. La terminarea vizitei, ieşim la suprafaţă cu ajutorul vagoanelor.

Cetăţi

1. Burg Mauterndorf

Provincie: Salzburg
Locaţie: Mauterndorf im Lungau
Oraş învecinat: Salzburg
Distanţă de Rauris: 97 km

Burg Mauterndorf Verwaltung
A-5570 Mauterndorf i. Lg.
Tel: ++43/6472/7426

Una dintre cele mai frumoase cetăţi ale Austriei. Cu o structură a turnurilor impresionantă. Între pereţii acesteia sunt susţinute diferite evenimente, are şi un restaurant în stil medieval. Intrare marţi, miercuri, joi, vineri. Preţul intrării 8 EUR/pers.

Cetatea Hohenwerfen

Provincie: Salzburg
Locaţie: Werfen
Oraş învecinat: Salzburg
Distanţă de Rauris: 50 km

Cetatea a fost construită în al XI-lea secol, şi în ziua de azi ea veghează asupra regiunii. În cetate te aşteaptă expoziţii istorice, păsări de pradă, precum şi programe cavalereşti. În nopţile lunilor de vară evenimente speciale au loc, care dau viaţă cetăţii. În ciuda tarifului suplimentar, poţi folosi telecabina pentru a ajunge la cetate. De asemenea aici este locul unde s-a filmat Acolo unde se avântă vulturii, jucat de Clint Eastwood şi Richard Burton.