Valea Rauris

Localitatea Rauris, Wörth, Bucheben

Valea Rauris este situată în centrul unei culise montane impresionante. Cei care folosesc mica trecătoare Salzachtal ajung în liniştita şi idilica vale la înălțime, a Landului Salzburg. În trecut valea Rauris a devenit cunoscută datorită resurselor sale de aur, astăzi oferă o infrastructură turistică de excepție şi peisaje fantastice. Cu caracterul său tradițional “Valea de Aur” te așteaptă şi cu un domeniu schiabil mic dar de calitate. Așadar – nu mai este timp de pierdut! Sătucul idilic, una din cele mai vechi așezări din Alpi, în valea laterală a Rauris, a atras inițial vizitatori datorită aurului, a cărui “spălare” a fost sursa principală de venit a locuitorilor foarte mult timp. Astăzi, micuța stațiune este o atracție turistică, dar nu a pierdut nimic din farmecul său autentic. Instalațiile pe cablu Hochalmbahn şi Kreuzbodenbahn îţi permit accesul foarte comod la zona de schi Rauris, care este o zonă foarte potrivită pentru familii. După o zi pe pârtie, stațiunea îţi oferă numeroase posibilități de sport sau relaxare sau seri în companie. Îţi recomandăm o plimbare pe zăpadă prin pădurea „Rauriser Urwald“. Astăzi, stațiunea este deschisă turiștilor în ambele sezoane și vinde peste 400.000 de locuri de cazare în fiecare an. Rauriser Hochalmbahnen, aria de schi locală, se extinde la altitudini cuprinse între 950 și 2.200 de metri, cu pârtii ce însumează 25 de kilometri, nu foarte mult comparativ cu alte resorturi situate în regiunea Pinzgau. Cu toate acestea, Rauris este o bună bază de plecare pentru a explora alte arii de schi din regiune. Rauris este o localitate în îmbrățișarea Alpilor, aflat la o altitudine de 950 metri deasupra nivelului mării, cu o populație de cca 3.000 persoane. Valea Rauris, având o lungime de aproape 30 de kilometri, în evul mediu constituia un loc de odihnă al traseului comercial ce lega Europa Centrală de provinciile italiene. În secolele 14 – 19 în zonă erau cele mai bogate mine de aur. Pentru perioada de glorie a ținutului stau mărturie casele de piatră ale vremurilor de-atunci și locurile unde se spăla aurul amenajate pentru turiști. În Valea Rauris exista mai multe locuri unde turiștii pot încerca o distracție de zile mari: căutarea de aur. La Goldwashplatz Rauris Heimalm – situat în apropiere de stația mediana a gondolei Rauris Hochalmbahn este un loc ideal pentru a astâmpăra febra aurului din fiecare. Preț de câteva zeci de minute oricine poate fi un adevărat căutător de aur, în cadrul minunat al Văii Rauris.

Chiar și azi turiștii își pot încerca norocul în a găsi aur în 3 locuri speciale:

 • Hüttwinkltal:

 • se află la poalele muntelui Hoher Sonnblick (3.106 m) și este cunoscut pentru lunga istorie de minerit și Kolm-Saigurn.

 • Seidlwinkltal sau “Valea Pelerinilor”:

 • Casa Tauern de 500 de ani. În fiecare an pelerinajul Glockner (prin Hochtoron, peste Groβglockner Hochalpenstraβ până la Heiligenblut) trece prin Seidlwinkltal.

 • Krumltal sau “Valea Vulturilor”:

 • În 1986 această vale a fost aleasă pentru repopularea zăganului (vulturului bărbos). De atunci putem admira în aceste locuri nu doar zăganul, ci și vulturul pleșuv sur, vulturul pleșuv european, acvila de munte și numeroase specii de animale sălbatice în habitatul lor natural.

 • Forsterbachtal şi Gaisbachtal:

 •  Uşoară. Reală. O vacanţă în valea Rauris atrăgătoare. – „Valea izvoarelor”: datorită acestui proiect din 300 de izvoare naturale au pus 60 la dispoziţia vizitatorilor, demonstrând astfel comorile văii Rauris. Obiective: izvorul străvechi din Bodenhaus (cabana Boden), cascadele din Kolm Saigurn şi Krimml, informaţii despre traseele de apă la Seidlwinkltal, loc de joacă în Summererpark.

Lanţul muntos Goldberg – Hocharn

– 3.254 m şi Hoher Sonnblick – 3.106 m. Pe culmea Sonnblick stă de 128 de ani cea mai înaltă staţie meteorologică din Europa. Lanţul muntos şi-a primit denumirea datorită mineritului de aur care s-a petrecut în cadrul acestor munţi, până la sfărşitul secolului trecut.

Locuri de vizitat

38 „Almhütte”/colibă alpină şi „Jausen- station”/„loc pentru gustări” în apropierea hotelului (sezonul de vară) – din acestea 6 certificate „SalzburgerLand Almsommer-Hütte”.

 • Kolm Saigurn: una din cele mai frumoase văi al Parcului Naţional Hohe Tauern. Iarna: excursii cu rachete de zăpadă, tururi de schi, escaladă pe gheaţă Vara: excursii, drumeţii, alpinism.
 • Pădurea virgină din Rauris: molizi uriaşi, muşchi de copaci şi poieni romantice, pădurea virgină a Raurisului este o suprafaţă neatinsă, şi este o adevărată comoară a naturii în Kolm Saigurn.
 • Izvorul din Rauris: acest izvor idilic se găseşte la doar 30 de minute de mers pe jos de la Bodenhaus. Este ideal să ne adunăm puterile de-a lungul excursiei, şi să luăm o gură de apă proaspătă de la izvor.
 • Muzeul văii: poveşti interesante despre minerit, ale lui Ignaz Rojacher. Exponate de pe teritoriul văii Rauris, sala de minereuri.
 • „Regele aerului” Casa Parcului Naţional: aici putem afla informaţii folositoare despre păsările de pradă, precum vulturul cu barbă, vulturul pleşuv sur şi acvila de munte, pe care le putem observa vara în valea Rauris.

Natură

 • Zimmererhütte: Centrul de informare a Parcului Naţional din Kolm Saigurn, vara. Tematică: mineritul aurului, minereuri, Parcul Naţional
 • Terenul de vânătoare alpin din Bucheben: deschis toată perioada anului
  Valea Rauris este cea mai mare aşezare din Parcul Naţional Hohe Tauern, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.800 km2 şi este cea mai mare zonă protejată din partea de est a Alpilor, şi primul Parc Naţional al Austriei.
  „Valea de aur a Alpilor” este des numită ca şi „bijuteria ascunsă” a Parcului Naţional. Astfel, tot cea ce putem descoperii în Parcul Naţional, găsim şi pe teritoriul văii Rauris: specialităţi culturale, precum mineritul aurului în Hüttwinkltal, vulturul cu barbă, vulturul pleşuv sur, acvila de munte şi alte animale sălbatice în Krumltal, sau resurse minerale, aer proaspăt alpin şi gheţari captivanţi. Diversitatea văii Rauris oferă o adevărată experienţă unică, în urma excursiilor, drumeţiilor. În valea Rauris întotdeauna s-a păstrat o strânsă legătură cu natura. Asta face posibilă vizitarea şi admirarea a multor locaţii unice în natură.

– Drumeţii, excursii şi alpinism: 295 km de trasee de drumeţii pentru toate nivelele de dificultate, din care 35 km de rute tematice şi trasee în natură cu particularităţile, unicitatea văii Rauris.

 • 38 „Almhütte”/colibă alpină şi „Jausen- station”/„loc pentru gustări”
 •  80 km de trasee pentru biciclete şi mountainbike

Programe de vară:

–  3 locuri special amenajate pentru spălarea aurului, în apropierea hotelului: la Bodenhaus (Hüttwinkltal), loc acoperit la Sportalm, precum şi la Hochalm.
În perioada 10-12 iulie 2015 Campionatul Austriei de Spălare a Aurului s-a ţinut în Rauris.

– Hochalmbahnen (liftul Hochalm), în câteva minute ajungeţi la înălţimea de 1.800 m la Hochalm. Este unul dintre cei mai primordiali lifturi pe timp de vară din Austria.

Program de vizită pe timp de Vară 2015:

 • 24 Mai – 2 Iulie: duminică, marţi, joi
 • 5 Iulie – 13 Septembrie: în fiecare zi
 • 15 Septembrie – 4 Octombrie: duminică, marţi, joi
 • Ora de vizită: 9:00 – 12:00, 13:00 – 16:30

–  Coacerea pâinii la Kalchkendlalm: Roswitha Huber în perioada de vară, timp de două ori pe săptămână ţine cursuri de coacere a pâinii la Kalchkendlalm, în apropierea hotelului.

–  Trasee de plante medicinale: Margot Langreiter „vrăjitoarea plantelor medicinale” te conduce pe aceste trasee informându-te despre prepararea ceaiurilor, cremelor, precum şi efectele benefice ale acestora.

–  „Piaţa culinară şi de produse locale” din Rauris: din 25 Iunie – 10 Septembrie 2015 în fiecare joi, în piaţa principală (Marktplatz) are loc „piaţa culinară şi de produse locale”, unde se servesc produse tradiţionale proprii, precum pielea de oaie, lână, bijuterii, păpuşi din paie şi multe altele.

–  Călărit, tenis, funsport, ştrandul liber Sonnblick, minigolf

–  Alpinism: din vara lui 2012, alpinismul din Kitzloch  (B-E), trecând prin Kitzlochklamm (cheile) kitzlochklamm.at

–  Hochseilgarten: din vara lui 2013, în apropierea parcării Krumltal. Giant Swing, Jungle Bridge şi alte chestii interesante.

–  Kitzlochklamm (cheile): pârâul din Rauris (Rauriser Ache, afluentul Salzach), de-a lungul anilor apele au erodat piatra calcaroasă, astfel formânduse cheile.

Programe de iarnă:

 • –  În plin sezon un autobuz circulă din centrul Raurisului până în Seidlwinkltal. Din Zell am See până în Kolm Saigurn. Contra cost.
 • –  Schi alpin şi Snowboard la pârtia de schi Hochalmbahnen din Rauris.
 • –  30 km trasee de drumeţii pe timp de iarnă
 • –  Trasee cu rachetele de zăpadă, cu ghizii calificaţi ai Parcului Naţional:„Pădurea virgină a Raurisului”, „Experienţa fermecătoare a iernii”. Este gratuit cu cardul de oaspeţi.
 • Trasee de schi: Kolm Saigurn cu muntele Hocharn înalt de 3.000 m este o zonă preferată de turişti, precum şi Sonnblick, Schareck. Trasee ghidate: şcolile de schi Hohe Tauern şi Bergwolf
 • –  Schi fond: 30 km de pârtii amenajate (skating şi clasic)
 • –  Săniuş: Pârtii naturale în Kolm Saigurn şi în Kreuzboden
 • –  Căţărări pe gheaţă: Arenă de gheaţă în Kolm Saigurn, turn de gheaţă în Naturfreundehaus
 • –  Autobuz gratuit din Rauris în Bodenhausul din Hüttwinkltal
 • –  Trasee cu sania trasă de cai şi cu torţe
  Pârtia de schi Hochalmbahnen vă aşteaptă cu 30 km de pârtii, cu toate nivelele de dificultate, de la 950 m până la 2.175 m.

– Pârtiile asigurate cu zăpadă: Zăpada este asigurată nu doar din cauza altitudinii pârtiilor, ci şi a sistemului modern de tunuri de zăpadă pe întreaga suprafaţă. Apa care alimentează acest sistem de tunuri pune şi o centrală electrică din vale în funcţiune. Cu cei 1,2 milioane KW produşi de către centrală, echipamentele din Hochalmbahn sunt asigurate cu curent. Astfel Hochalmbahnen este partener al Alianţei Climatice din Austria.

 • –  Action & Fun: Nugget park, Fun Slope şi pârtia de schi Kreuzboden. Săniuş la lumina lunii, luni şi joi 19 – 20:30.
 • –  Gastronomie: Kreuzbodenhütte, Waldalm, Hochalm şi Heimalm, Sportalm, Miaslau-Alm
 • –  Autobuz de schi gratuit
 • –  Şcoli de schi: Karl Maier, Adventure Rauris, Hohe Tauern