Atracţii culturale
Orăşele care merită văzute, puncte de interes din zonă
Taxenbach (10 km) – Kitzlochklamm
Kitzlochklamm este situat aproape de Rauris, şi a fost format în urma coroziunii pietrei calcaroase de către apele acesteia. Încă din 1553, canionul a fost folosit pentru spălarea aurului şi minerit. De-a lungul turei de două ore, drumul trece pe lângă malul râului, peste poduri de lemn şi în umbra stâncilor. Creaţia naturii se poate observa nu numai în canion dar şi în peştera Kitzlochklamm.
Klammstein (23 km) – Cetatea cavalerească
Klammstein este cea mai veche aşezare locuită din valea Gastein, unde deja în evul mediu se afla o cetate cavalerească. De-a lungul timpului cetatea s-a deteriorat semnificativ, în total restaurarea a durat 20 de ani, iar acuma veghează asupra zonei în plină glorie. În ziua de azi, aici vă aşteaptă evenimente cavalereşti, puteţi lua cina, şi să vizitaţi exponatele istorice din zonă.
Kolm Saigurn (23 km) – Punct de observare, pârtie de săniuş
Drumul duce sus pe muntele din capătul văii Rauris, spre punctul de observare care oferă o panoramă de îţi taie răsuflarea. De sus se poate vedea întreaga vale, şi unde se termină acesta. De aici poţi să te decizi să alegi una dintre drumeţiile de diferite nivele de dificultate, sau să te întorci la poalele muntelui şi să îţi încerci norocul în pârâul unde de secole se spală aurul.
Mühlbach (26 km) – Mina de cupru
Cea mai interesantă atracţie din Mühlbach, este o mină de cupru veche de peste 5.000 de ani. În ziua de azi, mina funcţionează pe post de muzeu, şi ai posibilitatea de a învăţa despre viaţa minerilor din trecut, precum şi prezent cu îndrumarea unui miner experimentat. Dacă în loc de adâncuri preferi înălţimile, atunci alege drumul panoramic, de pe versantul muntelui Hochkönig.
Zell am See (27 km) – “Sediul” din zonă
Oraşul oferă o varietate mare de posibilităţi pentru o mică deconectare. Centrul oraşului îţi acaparează atenţia cu străduţele în stil medieval, sau cu una dintre nenumăratele magazine. Persoanele sportive pot înota cu încredere în lacul din zonă, nu ai de ce să te temi, deoarece calitatea apei este aproape de cea potabilă. Cei pasionaţi de sporturile acvatice îşi pot găsi preocupaţie, fie ea schi nautic sau caiac. Din Zell am See porneşte şi telecabina care duce sus la Smittenhöhe, de unde ai posibilitatea alegerii uneia dintre drumeţiile disponibile. Datorită evenimentelor periodice fac ca şi programele să fie complete.
Kaprun (27 km) – Kitzsteinhorn
Kaprun este adevărata unicitate a zonei. Datorită vederii şi al aerului curat se merită deja să îl vizitezi, iar cele trei telecabine te duc pe culmea Kitzsteinhorn aflat la altitudinea de 3.000 m, de unde ai vedere asupra culmilor înzăpezite din zonă. Pe gheţarul din Kaprun poţi trăi experienţa schiului şi vara, sau să parcurgi una dintre traseele destinate drumeţiilor. Iarna versantul este un adevărat paradis al schiorilor.
Dacă doreşti o experienţă extremă, în urma unei ture de canion în Kaprun o poţi avea.
Grossglockner (29 km) – Căţărat, excursie
Grossglockner cu înălţimea lui de 3.798 m este cel mai înalt munte din Austria şi al Alpilor de est. Muntele a fost cucerit pentru prima dată în anul 1800, iar în ziua de azi cu ajutorul drumului alpin lung de 48 km oricine îl poate ajunge cu uşurinţă. Grădina zoologică de la începutul drumului prezintă vietăţile Alpilor. Mergând înainte spre punctul de observare Kaiser-Franz-Josef putem admira panorama mirifică, după ce am ajuns la platoul aflat la altitudinea de 2.369 m, ne putem bucura de experienţa pe care la avut şi împăratul Austriei.
Sankt Johann im Pongau (33 km) – Liechtensteinklamm
Punctul de interes al Sankt Johann im Pongau, este Lichtensteinklamm, deja cu secole în urmă oamenii au fost impresionaţi de acesta, atât de mult, încât prinţul de Liechtenstein a făcut posibilă trecerea cheii cu ajutorul podurilor de lemn. De aici îi vine şi numele. Pereţii înalţi ai cheii în unele locuri sunt atât de apropiaţi, încât cerul se vede ca şi o dungă albastră îngustă. Din cei 7 milioane de vizitatori, puţini sunt cei care nu au fost impresionaţi de către jocul de lumini şi umbre, făcut de apele cheii.
Oraşul ţine cont şi de vizitatorii tineri, pe ei îi aşteaptă locul de joacă Geisterberg, care le oferă o amintire de neuitat.
Bad Gastein (40 km) – Băile termale
Cea mai mare atracţie turistică a oraşului, o reprezintă băile termale. Datorită apei termale cu conţinut de radon, şi a locaţiei la mare altitudine, este o combinaţie unică. Apa termală ajută la vindecarea diferitelor afecţiuni, şi contibuie la vindecarea leziunilor. Fie vorba despre apele termale wellness de înfrumuseţare, sau piscinele în aer liber din Felsentherme, agrementul de vară este garantat. Băile termale oferă o experienţă inedită şi în perioada de iarnă, piscinele în aer liber, cu apă caldă, au o vedere superbă asupra culmilor înzăpezite din împrejurimi.
Leogang (47 km) – Drumeţii şi trasee pentru biciclete
Ajungând în Leogang poţi alege dintr-o varietate de programe. Satul reprezintă punctul de plecare a multor trasee, dar poţi decide să nu parcurgi această distanţă pe jos. Telecabina din Leogang, are grijă să ai energie rămasă pe când ajungi pe culme. Dacă ai dori să te întorci în timp, atunci alege muzeul de minerit, unde te aşteaptă exponate atât sub pământ cât şi deasupra, care reprezintă stilul de viaţă a oamenilor care au trăit aici.
Werfen (49 km) – Cetatea din Werfen şi peştera de gheaţă
Cetatea a fost construită în al XI-lea secol, şi în ziua de azi ea veghează asupra regiunii. În cetate te aşteaptă expoziţii istorice, păsări de pradă, precum şi programe cavalereşti. În nopţile lunilor de vară evenimente speciale au loc, care dau viaţă cetăţii. În ciuda tarifului suplimentar, poţi folosi telecabina pentru a ajunge la cetate. De asemenea aici este locul unde s-a filmat Acolo unde se avântă vulturii, jucat de Clint Eastwood şi Richard Burton.
Cea de a doua atracţie din Werfen este peştera de gheaţă, care este cea mai mare din lume. Peştera este caracterizată prin formaţiuni de gheaţă unice. Chiar dacă marea parte a peşterii s-a format în urmă cu peste un milion de ani, încă se află într-o transformare continuă, în funcţie de temperatura de afară se topesc formaţiunile şi se refac. În totalitate 40 km sunt puse la dispoziţia vizitatorilor, care de-a lungul traseului fac o diferenţă de înălţime de 134 m, efortul depus nu este în zadar datorită piveliştii.
Într-o zonă de 90 km
Golling (65 km) – Cascadă
Apele pârâului Golling cad în vale de la o înălţime de 75 metri, astfel oferind o vedere impresionantă. Mulţi pictori au fost inspiraţi de către această cascadă, astfel cascada se regăseşte în multe picturi. Este una dintre cele mai romantice şi preferate locaţii turistice din zonă.
Oraşului Golling îi aparţine şi o cetate-muzeu, care prezintă istoria zonei, şi vă aşteaptă cu exponate care se schimbă de la an la an.
Hallein (75 km) – Mina de sare
În mina din Hallein, celţii au început deja extragerea minereurilor de sare în urmă cu 2.500 de ani. În evul mediu, sursa de venit şi bogăţie al Salzburgului era asigurată de către această mină, nu degeaba sarea produsă aici era numită, aur alb. În ziua de azi de-a lungul vizitei prima dată înaintăm pe calea ferată, după care pe un tobogan uriaş din lemn alunecând în adâncurile muntelui care a fost transformat în muzeu, unde te poţi familiariza cu munca minerilor şi te alegi cu o experienţă de neuitat.
Krimml (75 km) – Cea mai mare cascadă din Europa
Cascada Krimml cu o înălţime de 380 m este cea mai mare cascadă din Europa, şi a cincea cascadă din lume. În fiecare an, acesta atrage peste 350 mii de vizitatori, astfel este una din cele mai preferate locaţii turistice din zonă. Deoarece este situată la înălţimea de 1.687 m, iarna, apa pulverizată acoperă stâncile şi plantele cu un strat gros de gheaţă. Este alcatuită din trei segmente.
În segmentul de jos a cascadei, se întâlnesc apele a 17 gheţari, de asemenea în segmentul mijlociu înalt de 100 m şi segmentul de sus înalt de 145 m. Priveliştea cascadei este una captivantă, şi oferă o experienţă unică.
Hellbrunn ( 86 km) – Castelul din Hellbrunn
Castelul din Hellbrun a fost construit doar cu un singur scop. Iar scopul a fost divertismentul. Ca şi în acea perioadă, şi în ziua de azi, castelul simbolizează bucuria de viaţă, şi este utilizată în mod corespunzător cum a fost iniţial, jocurile distractive de apă, pavilionul de muzică, teatrul de păpuşi, şi parcul uriaş oferă o experienţă plăcută în perioada căldurii de vară.
Berchtersgaden (87 km, deja în Germania) – Cuibul Vulturului – Hitler
Orăşelul frumos Bechtersgaden se află la aproximativ 15 km de Salzburg, aproape de graniţa dintre Germania şi Austria. Cea mai importantă atracţie turistică din orizontul oraşului este muntele Kehlsteihaus pe care se află “Cuibul Vulturului” lui Hitler, care în ziua de azi funcţionează ca şi restaurant. Şi in ziua de azi se pot observa casele conducătorilor celui de-al Treilea Reich, ale ofiţerilor SS, precum şi reţeaua de buncăre. Clădirile care au supravieţuit războiul, funcţionează acum ca restaurante sau locuri de cazare. Oraşul în sine, se întinde pe o zonă minunată.
Königssee (91 km, deja în Germania) – Una dintre cele mai frumoase lacuri din Germania
Lacul Königssee este considerat de mulţi, ca şi cel mai frumos lac din Germania. Acest lucru nici nu este de mirare, deoarece apa lacului limpede, de culoarea smaraldului, îţi captează atenţia. Königssee nu este doar cel mai frumos, dar şi cel mai curat lac din Germania. Priveliştea lacului este însoţită şi de către muntele Watzmann. Dacă ai dori să atingi cu propriile mâini epoca de gheaţă, lacul poate oferii acest lucru, deoarece Königssee este rămăşiţa modernă din acea perioadă.
Salzburg (96 km) – Oraşul natal a lui Mozart, şi capitala Landului Salzburg
Oraşul lui Mozart îţi oferă un program pe toată durata zilei. Plimbarea minunată din centrul oraşului te ajută să te familiarizezi cu atmosfera de aici, sau poţi alege să vizitezi castelul Hohensalzburg veche de 900 ani, şi să îţi planifici de sus ziua. Aici te aşteaptă nenumărate muzee, precum reşedinţa din Salzburg, sau casa natală a lui Mozart, unde poţi vedea expoziţia dedicată vieţii compozitorului. Nici catedrala barocă nu te va dezamăgii, precum nici castelul Mirabell, care a devenit celebru datorită încăperilor din marmură, aici se găseşte şi cea mai frumoasă sală de căsătorie din lume. De asemenea şi grădina zoologică poate oferii o deconectare plăcută, în care sunt prezentate diferite specii de animale, într-un cadru natural.