Top 10
1. Spălarea aurului
Fă o călătorie în timp, înapoi în vremea mineritului aurului şi învaţă de la experţi, cum se foloseau uneltele la spălatul aurului. Asemenea zone se găsesc în valea Rauris, unde se spăla aurul şi unde ai posibilitatea să găseşti şi tu aur!
Din vremuri îndepărtate oamenii au studiat râurile, astfel au descoperit când râul avea debit mic, că bancurile de nisip ieşeau la iveală. În aceste zone ale râului se putea spăla aurul.
Şi tu poţi lua parte la această activitate a spălării aurului, în una din cele mai mari zone aurifere din Alpi, luând în considerare faptul că în perioada goanei după aur, Rauris furniza zece la sută din producţia de aur a lumii.
1.1 Bodenhaus:
Un loc de joacă generos este garanţia că, atât cei mari cât şi cei mici se pot bucura de spălarea aurului, în locurile originale unde se practica acesta. Pentru grupuri mari de persoane există posibilitatea de a anunţa din timp, în asemenea cazuri spălătorii de aur experimentaţi vă arată practicarea acestei activităţi.
(Număr de telefon: 06544-6334).
1.2 Sportalm:
Dacă îi vreme ploioasă, dar nu vrei să ratezi experienţa spălării aurului, atunci locul tău este la Sportalm, unde poţi să-ţi încerci norocul într-o zonă acoperită. Această nouă locaţie este sub administrarea lui Manfred Maier care a fost decorat de două ori cu titlul de maestru spălător de aur.
2. Canionul Kitzlochklamm
Kitzlochklamm este situat aproape de Rauris, şi a fost format în urma coroziunii pietrei calcaroase de către apele acesteia. Încă din 1553, canionul a fost folosit pentru spălarea aurului şi minerit. De-a lungul turei de două ore, drumul trece pe lângă malul râului, peste poduri de lemn şi în umbra stâncilor. Creaţia naturii se poate observa nu numai în canion dar şi în peştera Kitzlochklamm.
3. Cascada Krimml
Locaţie: Krimml
Oraş învecinat: Innsbruck
Înălţime: 380 m
Distanţă de Rauris: 75 km
Parcarea uriaşă a Krimml îi aşteaptă pe vizitatori, la intrarea din est a drumului muntos Gerlospass. Cascada Krimml cu o înălţime de 380 m este cea mai mare cascadă din Europa, şi a cincea cascadă din lume. În fiecare an, acesta atrage peste 350 mii de vizitatori, astfel este una din cele mai preferate locaţii turistice din zonă. Deoarece este situată la înălţimea de 1.687 m, iarna, apa pulverizată acoperă stâncile şi plantele cu un strat gros de gheaţă. Este alcatuită din trei segmente.
În segmentul de jos a cascadei, se întâlnesc apele a 17 gheţari, de asemenea în segmentul mijlociu înalt de 100 m şi segmentul de sus înalt de 145 m. Priveliştea cascadei este una captivantă, şi este o experienţă unică.
Sunt amenajate multe locuri de observare, de unde se poate admira cascada din apropiere. La aterizare, şuvoaiele de apă se împrăştie în picături mărunte, iar lumina se preface în culoarea curcubeului. Stropii de apă nu îi cruţă nici pe vizitatori. De-a lungul drumului, băncile stau la dispoziţia turiştilor obosiţi.
4. Berchtesgaden
Acest orăşel din sudul Bavariei se află la aproximativ 15 kilometri de Salzburg. A devenit cunoscut în întreaga lume în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când Adolf Hitler a ales muntele Obersalzberg din vecinătatea oraşului Berchtesgaden ca şi cel de-al doilea sediu de guvernare pe lângă cel din Berlin în perioada anilor 1933 – 1945. Oraşul se află într-o zonă minunată, încojurat de munţi înalţi. Cuibul Vulturului – în ziua de azi funcţionează ca şi restaurant iar şi tu poţi să te bucuri de priveliştea pe care odată se bucura Hitler. Deasupra oraşului, pe munte de lângă Kehlsteinhaus se găsesc casele conducătorilor celui de-al Treilea Reich, atât cât şi casele ofiţerilor SS şi de asemenea casele altor cadre, care erau conectate între ele de o reţea de buncăre. Casele care au rămas, în ziua de azi funcţionează ca restaurante ori ca locuri de cazare.
Cuibul Vulturului a fost făcut cadou pentru a 50-a zi de naştere a lui Hitler, de către Martin Bormann. Clădirea se află la înălţimea de 1.834 m şi a fost construită în 12 luni. Drumul serpentin lung de 6,5 km care se înalţă până la 700 m, cu 5 tuneluri, a fost finalizat în timp de 13 luni. Clădirea a supravieţuit Al Doilea Război Mondial. A supravieţuit bombardările aliaţilor precum şi demolarea acesteia după terminarea războiului.
Casa în sine se află într-o zonă minunată, în zona sudică a Germaniei, în Alpii bavarezi, regiunea Bavariei de Sus, foarte aproape de graniţa cu Austria, la 1.834 m înălţime de nivelul mării, în apropiere cu Obersalzberg. Nu departe de acesta, la vest se poate găsi muntele Watzmann, al doilea cel mai înalt vârf muntos al Germaniei. În sud-vest se poate vedea Königssee, iar dacă cerul este senin se poate vedea până în Salzburg. Vederea în partea sudică o îngreunează Alpii bavarezi. Deşi casa nu este chiar pe vârful muntelui, ci un pic mai jos, vârful poate fi accesat şi pe jos cu uşurinţă.
Din Berchtesgaden poţi ajunge cu maşina sau cu busul la centrul de documentare, de acolo doar cu autobuze programate te poţi duce până la ultima parcare, intri într-un tunel de 124 m lungime şi în capătul acesteia sa află liftul care te duce sus în clădire, într-un timp de 41 de secunde. Clădirea se poate vizita din Mai până în luna Octombrie.
5. Hoher Sonnblick (3.106 m) – Cea mai înaltă staţie meteorologică din Europa
Tip traseu: Traseu montan
Traseu de o zi, cu pregătire medie, ce necesită o condiţie fizică bună. Nu este recomandat celor care au rău de înălţime, deoarece ultima parte a traseului este străbătută pe o creastă stâncoasă.
Pornire: 05:00, Kolm-Saigurn, parcarea Anger Lenz : taxă: 9 euro (înălţime: 1.480 m)
Durată: Aproximativ 8 ore
Diferenţă de înălţime: 1.626 m
Gradul de dificultate: 3
Înălţime: 3.106 m
Perioada ideală: Iunie – Octombrie
Munţii (Regiune): Alpi, Lanţul muntos Goldberg (Hohe Tauern)
Locaţie: Provincia Salzburgerland – Parcul Naţional Hohe Tauern – Rauris
Condiţii: Condiţie fizică bună, şi să nu ai rău de înălţime
Echipament: Bocanci, ochelari de soare, şi alte chestii ce mai ai nevoie
Program cu familia: Da (limită de vârstă)
Vedere: 10
Punct cheie: 2.718 m de vârful muntelui
Descriere:
La 30 de minute distanţă de mers pe jos se găseşte Naturfreundehaus, această distanţă o poţi face cu uşurinţă pe un drum pietros. De aici începe o cărare abruptă, care trece pe lângă cascada Barbara, după care poţi lua o scurtă pauză la cabana Neubau aflată la înălţimea de 2.176 m. Treci prin peisaje de poveste, peste drumuri stâncoase şi de-a lungul pârâului până ajungi la înălţimea de 2.718 m, unde la cabana Rojacher poţi consuma un pahar rece de soc, sau o supă de cartofi.
De aici îţi continui drumul pe o creastă stâncoasă până la vârful muntelui, la Zittelhaus, unde poţi admira cea mai înaltă staţie meteorologică din Europa şi împrejurimi.
La coborâre poţi admira gheţarul vizibil de pe creastă.
Opţiuni combinate de trasee: Sonnblick – Hocharn, Sonnblick – Shareck, Sonnblick – Goldzechkopf
Naturfreundehaus, 1.596 m
Neubauhütte, 2.176 m
Rojacherhütte, 2.716 m
Zittelhaus, 3.106 m
6. Peştera de gheaţă din Werfen
Provincie: Salzburg
Locaţie: Werfen
Oraş învecinat: Salzburg
Abordare: La o distanţă de 5 km de Werfen, pe un drum muntos.
Cea mai mare peşteră de gheaţă din lume, se găseşte la înălţimea de 1.641 m în interiorul muntelui Tennen. Are peste 47 km lungime, şi încă are coridoare şi încăperi care nu au fost explorate. Vizitând aceast sistem de peşteri poţi să te bucuri de o experienţă unică. Vizitatorii au acces la porţiunea de 2 km, care este bine amenajată. Pe durata vizitei vei face o diferenţă de înălţime de 134 m. În încăperile uriaşe ale peşterii, vei găsi cea mai mare formaţiune de gheaţă a lumii. Temperatura este în jurul de 0 grade Celsius. Este recomandat purtarea hainelor groase şi a bocancilor. Vizita durează 75 de minute. Iluminarea se face numai cu ajutorul lămpii de carbid şi a luminii de magneziu.
7. Mina de sare Hallein
Provincie: Salzburg
Locaţie: Hallein
Oraş învecinat: Salzburg
Program de vizită: deschis toată perioada anului
Ianuarie – Martie: 11:00 – 15:00
Aprilie – Octombrie: 9:00 – 17:00
Noiembrie – Decembrie: 11:00 – 15:00
Distanţă de Rauris: 72,2 km – aproximativ 59 minute
Este una din cele mai vechi centre de minerit de sare, din Alpi. Poţi face o excursie misterioasă sub pământ, cu ajutorul vagoanelor, în tunele amenajate. Într-un sat celtic reconstituit, poţi să te familiarizezi cu vieţile celţilor. Poţi să vizitezi prima galerie de sare a lumii.
8. Cetatea Hohenwerfen
Provincie: Salzburg
Locaţie: Werfen
Oraş învecinat: Salzburg
Distanţă de Rauris: 50 km
Cetatea a fost construită în al XI-lea secol, şi în ziua de azi ea veghează asupra regiunii. În cetate te aşteaptă expoziţii istorice, păsări de pradă, precum şi programe cavalereşti. În nopţile lunilor de vară evenimente speciale au loc, care dau viaţă cetăţii. În ciuda tarifului suplimentar, poţi folosi liftul pentru a ajunge la cetate. De asemenea aici este locul unde s-a filmat Acolo unde se avântă vulturii, jucat de Clint Eastwood şi Richard Burton.
Cea de a doua atracţie din Werfen este peştera de gheaţă, care este cea mai mare din lume. Peştera este caracterizată prin formaţiuni de gheaţă unice. Chiar dacă marea parte a peşterii s-a format în urmă cu peste un milion de ani, încă se află într-o transformare continuă, în funcţie de temperatura de afară se topesc formaţiunile şi se refac. În totalitate 40 km sunt puse la dispoziţia vizitatorilor, care de-a lungul traseului fac o diferenţă de înălţime de 134 m, efortul depus nu este în zadar datorită piveliştii.
9. Parcul de animale sălbatice Fusch-Ferleiten Grossglocknerstrasse
Provincie: Salburgerland
Locaţie: Fusch-Ferleiten
Oraş învecinat: Kaprun (15-20 km), Zell am See (20 km)
Acesta se află la poalele muntelui Grossglockner. Parcul prezintă fauna Alpilor pe o suprafaţă de 15 hectare. În cadrul parcului se găsesc peste 200 de tipuri de animale endemice, pe care vizitatori le pot admira. Parcul tematic oferă gratuit modalităţi de distracţie inedite, pentru cei mici, şi se întinde pe o suprafaţă de 20.000 m2.
Ferleiten se află la intrarea din Käfertal, astfel de aici se pot ivi nenumărate drumeţii.
Program de vizită:
De la începutul lunii Mai până în Octombrie
În fiecare zi de la 8 dimineaţa până la apus.
10. Grossglockner Hochalpenstrasse
Grossglockner Hochalpenstrasse este cel mai cunoscut drum alpin din Austria, care are o lungime de 48 km şi este alcătuit din 36 de curbe. Periodic de-a lungul drumului la câţiva metri se pot observa râpe adânci. Este o experienţă unică! De asemenea se ivesc panorame minunate asupra Parcului Naţional Hohe Tauern şi a munţilor înalţi de 3.000 m. La capătul drumului ajungem la cel mai înalt vârf montan din Austria, Grossglockner care are o înălţime de 3.798 m. De-a lungul drumului se găsesc multe puncte de observare, muzee şi cabane. Se merită să fim atenţi şi la fauna sălbatică.