Ciclism în inima Alpilor din Carintia?

februarie 12, 2020 7:04 am

Putem spune că am avut o parte de o excursie reușită dacă am profitat din plin de toate posibilitățile oferite de noile experiențe. O astfel de călătorie te îmbogățește spiritual și, cu ajutorul amintirilor create aici, te ademenește să vizitezi din nou aceste locuri.

Așa cum există filme la care te uiți o dată, așa există și locuri în lume pe care e de-ajuns să le vizitezi o singură dată. Ei bine, Rauris nu este un astfel de loc. După prima vizită, această vale parcă te vrăjește și te pătrunde adânc în suflet, cu toate frumusețile și cu spiritul ei. Cine calcă aici pentru prima dată, poate fi sigur că nu va fi și ultima. Iar vremea din Rauris este potrivită pentru orice fel de activități pe care ți-ai dori să le faci în Alpi.

Pe de o parte, este aproape imposibil să explorezi la prima vizită toate atracțiile din valea Rauris și din zonă, iar pe de altă parte, acestea merită revăzute deoarece au de oferit atâtea experiențe, încât cu fiecare ocazie ai impresia că le vizitezi pentru prima dată.

Drumul panoramic alpin Grossglockner, sau Grossglockner Hochalpenstrasse ,cum îl numesc localnicii, a fost una din cele mai însemnate experiențe în timpul vacanței mele în Austria. Este printre cele mai renumite drumuri de motociclete din lume, dar figurează destul de des și pe lista automobiliștilor și a bicicliștilor.

Acesta a fost locul care mi-a atras cel mai mult atenția înainte de plecare și mi-am propus să ajung neapărat pe acest drum în timpul șederii mele la Rauris. În timp, a devenit motivul principal pentru care m-aș întoarce oricând în Rauris.

Cunoșteam locul doar din imagini și din descrierile oferite de Hotel Sonnhof, deoarece și ei recomandă acest drum ca fiind una din atracțiile de neratat din zonă. Am ținut neapărat ca prima dată să vizitez cu mașina acest loc minunat. Nu în ultimul rând, îmi propusesem să beau un ceai în fața celui mai înalt vârf al Austriei.

Peisajul care mi s-a arătat după lungul drum sinuos și abrupt este greu de descris. Într-o clipă ajungi în amfiteatrul format de Alpii din sudul Carintiei, iar începând de aici, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că nu ieși de pe drum și că nu faci întindere la gât încercând să admiri peisajele. Tot ce ai văzut vreodată în filmele documentare despre natură, despre alpinism sau în reviste, devine deodată realitatea din fața ta: crestele înzăpezite, văile largi mărginite de stânci, sutele de cascade, lacurile de granit și nu în ultimul rând, nenumăratele marmote jucăușe care se simt ca acasă în acest loc mirific. Aș putea continua să descriu totul numai la superlativ, dar nu ăsta e scopul meu acum.

Părerea mea este că ar trebui să vizitați mai întâi cu mașina punctul panoramic Grossglockner, pentru a putea experimenta confortabil frumusețea uluitoare a peisajului, care vă fură atenția. Există multe parcări și refugii de-a lungul șoselei, de unde puteți admira și fotografia aceste momente memorabile.

În plus, în vârf vă așteaptă o parcare cu etaj și un restaurant unde puteți servi un ceai. Vizitatorii pot face o plimbare până în valea ghețarului, de unde se observă cu ușurință urmele lăsate de retragerea ghețarului, care oferă tot spectacolul în această excursie memorabilă.

După ce ne-am umplut inima și sufletele cu atmosfera unică a Alpilor austrieci, pe drumul de întoarcere putem deja începe să ne planificăm excursia cu bicicleta. Și pe mine m-a fascinat acest drum, iar de atunci am început să-mi planific întoarcerea și realizarea aceluiași traseu cu bicicleta.

Trebuie totuși menționat că acest traseu nu este deloc recomandat pentru începători.

Cicliștii cu experiență pot folosi biciclete de trekking sau de șosea, iar cei mai experimentați pot încerca acest traseu și cu mountain bike. Drumul este de foarte bună calitate, nu trebuie să vă temeți pentru roțile înguste.

Drumul panoramic pornește din centrul localității Heiligenblut, continuă cu serpentinele de pe Glocknerstrasse, iar după sensul giratoriu începe urcușul abrupt spre Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. De aici drumul nu se mai ramifică, ci urcă continuu. Lungimea drumului este de 33,06 km, ceea ce n-ar fi deloc descurajant dacă nu ar avea o diferență de nivel de 1297 m până în vârf, ceea ce este o adevărată provocare chiar și pentru cicliștii experimentați. Ca și durată, cei mai mulți spun că se poate face în 3 ore, dar nu strică să porniți din timp și să luați cu voi haine mai groase, deoarece vremea este mereu imprevizibilă în apropiere de vârf. În ceea ce privește coborârea, este esențial să verificați și starea frânelor înainte de a porni.

Este o mare provocare pentru oricine iubește atât munții, cât și ciclismul. Nu avem des ocazia să pedalăm printre Alpii înalți de 3000 de metri.

Acesta este deci următorul punct pe lista mea de dorințe: să pedalez până în cel mai înalt vârf din Alpi și să admir peisajul extraordinar cu o băutură caldă în mână. Acesta e primul, dar mai sunt multe locuri pe harta regiunii Rauris despre care aș vrea să vă povestesc.

This post was written by admin

Lasă un răspuns