Secretele cascadei Krimml

februarie 18, 2020 9:04 am

Obiectivele turistice naturale din Valea Rauris și din împrejurimi sunt atât de multe și de variate, încât enumerarea lor nu este deloc o sarcină ușoară. Dar dacă totuși trebuie evidențiate câteva dintre ele, atunci aș aminti cascadele pe care le puteți vizita în timpul șederii de aici. Dintre acestea, cea mai spectaculoasă și totodată cea mai renumită este Cascada Krimml, care este cea mai înaltă cascadă din Europa, în ceea ce privește căderea apei și a cincea la nivel mondial.

Înainte de a vă povesti despre una dintre cele mai interesante experiențe din viața mea, permiteți-mi să vă prezint această bijuterie din Alpi, a cărei frumusețe și măreție, deși apare în multe descrieri, nu poate fi înțeleasă decât dacă stăm în fața ei și o privim în realitate.

Krimml este o localitate care aparține provinciei Salzburg și se găsește la 75 km de hotelul Sonnhof. Cel mai apropiat oraș mai mare este Innsbruck, unde sunt de asemenea multe obiective de vizitat, dar despre acelea vă voi povesti cu o altă ocazie. Distracția începe din parcarea imensă, situată pe partea estică a intrării pe drumul Gerlospass, drumul montan cu taxă de acces, situat la ieșirea din Krimml.

O numesc distracție deoarece cascada este ușor accesibilă cu grupul de prieteni sau cu întreaga familie. De menționat că drumeția de vizitare a cascadelor (da, sunt mai multe) cu familia este recomandată mai degrabă vara, întrucât terenul este destul de dificil pe timpul iernii, iar băncile din zonele de odihnă nu se pot utiliza din cauza stratului de zăpadă.

Drumul care duce la cascadă este unul șerpuit și oferă numeroase ocazii pentru a surprinde în fotografii peisajele minunate create de natură, în micile spații pentru odihnă situate de-a lungul potecii, ocazii cu care călătorul obosit poate admira cele mai uluitoare imagini. Adevăratul spectacol începe desigur atunci când ni se desfășoară pentru prima dată în fața ochilor cascada Krimml. Îmi este foarte greu să descriu senzația care te cuprinde la prima vedere a cascadei, la care se adaugă zgomotul generat de căderea apei și stropii de apă pe care nu-i poți evita. Deseori, această imagine deja impresionantă este întregită de multiplele curcubee formate în vaporii de apă din jurul cascadei, ceea ce adaugă și mai mult farmec.

De fapt, cascada Krimml este formată din trei cascade, apa căzând în trei etape de la o înălțime de 380 de metri. Cea situată cel mai sus are o cădere de 145 m, cea din mijloc de 100 m, iar cea de jos, cu două trepte, impresionează, la rândul ei, cu o cădere de 140 de metri, pe cei aproape 350 de mii de vizitatori care vin aici anual.

Cascada Krimml se poate accesa și din partea superioară, dar angajații Parcului Național Hohe Tauern nu recomandă acest lucru, dacă sunteți însoțiți de copii. Dacă totuși ajungeți aici, veți vedea că totul în jur capătă o altă dimensiune, iar peisajul îți taie răsuflarea, întrucât vă aflați la aproape 1700 m înălțime de la nivelul mării, iar la această altitudine este cel mai frumos dezvăluită fauna sălbatică alpină.

Așa cum am menționat, Cascada Krimml și drumul spectaculos care vă duce până acolo sunt printre obiectivele cele mai remarcabile din zona Rauris, dar există o experiență care nu este nicidecum comparabilă cu tot ceea ce am descris până acum, și anume Cascada Krimml pe timpul iernii!

Accesarea cascadei Krimml în sezonul de iarnă nu este totuși recomandată de către personalul calificat al Parcului Național Hohe Tauern, decât vizitatorilor cu experiență, și ]n nici un caz din partea superioară a acesteia. Însă cine își asumă o astfel de aventură, cu puțin noroc, va avea parte de cea mai frumoasă priveliște din viața lor! Scriu asta, deoarece, pentru a fi martorii unuia dintre cele mai interesante fenomene din Alpi, chiar aveți nevoie ca norocul să fie de partea voastră.

La 1700 m altitudine, în timpul iernii, cascada va surprinde călătorul cu o imagine inedită, deoarece la această altitudine vaporii de apă îngheață atât pe rocile, cât și pe vegetația din apropierea cascadei, transformând tot peisajul într-o grădină de gheață scoasă din lumea basmelor.

Însă ceea ce am avut eu șansa să văd, se întâmplă mai rar. De aceea am și decis să împărtășesc experiența mea cu vizitatorii hotelului Sonnhof și cu turiștii din Rauris.

Fiind iarnă, am decis cu câțiva prieteni să nu ratăm această minunată atracție. Traseul și punctele panoramice ne așteptau într-o haină cu totul nouă, în comparație cu ceea ce văzusem în imaginile de pe timpul verii. O adevărată imagine hibernală de poveste ni s-a dezvăluit în fața ochilor, însă nimic nu m-a pregătit vreodată pentru ceea ce mi-a fost dat să trăiesc și să văd când am ajuns în dreptul cascadei. După cum am menționat mai sus, se întâmplă foarte rar, dar noi am avut norocul să vedem cea mai înaltă cascadă din Europa complet înghețată! Am fost întâmpinați de o catedrală de gheață înaltă de 380 de metri! La vederea acestei minuni, am amuțit cu toții de uimire și nu am fost în stare să scoatem nici un cuvânt timp de mai multe minute. Liniștea din jurul nostru era adesea tulburată doar de trosnetele turnului uriaș și de vuietele gigantului de gheață.

Știam deja că aceasta va fi experiența cu care voi începe de fiecare dată, atunci când voi povesti despre călătoriile mele. Dacă nu vă temeți de o drumeție prin zăpadă la temperaturi scăzute, nu pot decât să vă recomand cu toată căldura să vizitați cascada Krimml în timpul iernii. Chiar dacă nu veți fi la fel de norocoși ca și noi, cu siguranță veți fi impresionați de drumul care duce la cascadă și de peisajul de un alb pur care o înconjoară.

This post was written by admin

Lasă un răspuns

7385